Oivaline lugu

Osa 2

Algne äriidee oli suur ja grandioosne: avada oma kohvik Tallinna vanalinnas, kus valmistada ja müüa Oivalist Tervislikku Torti. Kuna pelgalt äriidee leiba lauale ei too, siis asusin Tallinnas füsioterapeudina tööle Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuses. Kaalul oli ka teisi variante, kuid teadsin, et rutiinne üheksast viieni palgatöö suures asutuses pärsiks mu loovust tegeleda hingelähedasema - Oivalise Tervisliku Tordi idee vorpimisega.

Õnneks või kahjuks tuli reaalsustaju tagasi ning äriidee taandus üha väiksemaks.  Kohviku mõtte olin selleks hetkeks maha matnud ning eesmärk oli leida algkapital, kondiiter ja lõpuks ka köök, kus torte meisterdada. Kohati tekkis tunne, et tahaks lihtsalt käega lüüa, aga missioonitunne minus ei lasknud sellel juhtuda. Tundsin, et pean tervislikku torti teistega jagama ning seeläbi ka muutma inimeste arusaama tervislikust toitumisest. Me peame nautima toitu, mida me sööme. Süües päevast-päeva üksluist kana, pruuni riisi ja brokolit vaid seetõttu, et need on tervislikud, ei ole jätkusuutlik (loomulikult annab eelnimetatud toiduaineid ka väga maitsvalt valmistada). Tervislik toitumine on toitumine, mis rikastab nii keha kui ka vaimu.

Niisiis jätkasin kondiitri, köögi ja kapitali otsimist, kuid olukorrale ei paistnud lahendust. Siis tärkas minus ettevõtlikkuse pool, mis oli mind eelnevaltki innustanud. Minu sees oli tung lihtsalt alustada, teha asjaga algust rohujuure tasandilt. Alustasin ise toodete küpsetamist koduköögis ning minimaalse vajamineva kapitali sain lähedaste abiga. 2014 aasta suvel sai ideest reaalsus.

Esimese sammuna lõime meie e-poe oivaline.ee ning seejärel hakkasime koos preili Oivalisega mööda erinevaid festivale ja laatasid tuuritama ning Oivalist tutvustama. Festivalimaailm oli meie jaoks tuttav ning teadsime, et erilisemat toodet tuleb ka reaalselt müüa ning luua kliendiga isiklik kontakt.

Just preili Oivaline on see geniaalne tordi maitsete ja dekoratsioonide genereerija Oivalise tortide taga. Tema kogemus toidumaailmas, kirg ning “üle mõistuse kõrged” nõudmised kvaliteedile on toonud Oivalise siia, kus ta täna on. Iga kuuga nägime aina enam, et inimestele lähevad korda meie loodud tordid ning idee oivalisest ent tervislikust maiustamisest. Mis sest, et 2014 aasta novembris telliti vaid 5 torti, - kirg meie sees kasvas aina enam. Kuuse all me ju elama ei pidanud, sest leiva tõi lauale ikkagi palgatöö. Kuid iga vaba hetk kulus erinevate retseptide välja töötamisele, põnevate kampaaniate korraldamisele sotsiaalmeedias ning erinevatel üritustel osalemisele. Kõik see kajastus ka tellimuste arvu kasvus.

2015 aasta detsembris astusin julge sammu edasi  - loobusin osaliselt palgatööst, et saaksin veelgi enam panustada Oivalise arengusse. Selleks hetkeks ei olnud tellimusi kaugeltki veel nii palju, et teha tasa 50% igakuise palga langus. Juba järgmisel kuul küündis tellimuste arv juba 50 tordini kuus. Rahaliselt ei tasunud see kaugeltki end ära, kuid minus tärkas uudishimu - mis siis veel saaks kui tegeleksin vaid Oivalisega ning jätaksin palgatöö täiesti?!

Mõeldud, tehtud! 2016 aasta jaanipäevaks ei olnud ma ühegi teise ettevõtte hingekirjas kui enda. Siinkohal tahan ära märkida, et minus ei ole olnud kunagi suurt tungi ja vajadust teha “oma asja” või luua enda firma. Usun, et oleksin olnud vähemalt sama töökas ning teotahteline ka mõnes teises organisatsioonis, kes mulle nii hingelähedast asja oleks ajanud. Kui keegi teine ei tee siis tuleb ise teha!

Tagasiteed enam ei olnud, sest kui torte ei tellita, siis leiba lauale ka ei pane. Kuu aega pärast palgatööga lõpparve tegemist, olin enam kui kahekordistanud tellimuste arvu, sest augustis telliti juba 120 Oivalist Tervislikku Torti.  Leiva sai lauale aga võist ja juustuviilust võis veel unistada. Seda kõike tegin veel tikutopsi suuruses koduköögis. Preili Oivaline sai mind vähesel määral aidata, sest tema oli veel hõivatud täiskohaga vahetuse vanema tööga ühes Tallinna toidukohas. Nüüd oleks ju edasine samm see, et preili Oivaline tuleb palgatöölt ära?! Siin on üks AGA - kaks inimest sinna kööki torti tegema ei mahu enam mitte kuidagi. Kui iga päev pead kulutama tunde skeemitamisele, et suruda vajaminev tooraine külmikusse ning valmistordid ööseks külmkappi paigutada, siis jõuad kiirelt järeldusele, et nii küll rallit sõita ei saa.

Esimene Oivalise tortide tootmise külmik

Mõte hakkas jälle täistuuridel tööle… Selleks hetkeks olime välja arendanud juba üle kümne erineva maitsega Oivalise Tervisliku Tordi, millest neli olid ka toor- ja vegan tordid. Olime loonud arvestatava kliendibaasi, kes hindasid meie tooteid ja tegemisi. Lisaks jälgis meid erinevates sotsiaalmeedia kanalites pea 5000 oivalise ja tervisliku maiustamise fänni.

See hetk sain aru, et peame tegema enneolematu hüppe edasi - mitte enam enda pärast, vaid meie praeguste ja tulevaste klientide nimel.

* ära unusta. Oivalise siseringi liikmena kehtib Sulle esimeselt tellimuselt 30% lahjem hind! 

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.